2021. aug. 12

Precíziós gazdálkodás#1 - ISOBUS

Néhány éve még minden munkagéphez saját, egyedi kialakítású vezérlő szolgált a traktor vezetőfülkéjében a munkagépen mért adatok kijelzésére és elektronikus beavatkozó egységeken keresztüli távvezérlésre, a traktor és munkagép üzemének összehangolására. A gazda azonban a munkanapja során gyakran vált át más gyártók traktoraira, gépeire, elektronikai felszereléseire.

Mivel minden traktorhoz és minden munkagéphez más és más vezérlő terminál kellett ahhoz, hogy a gép kapcsolatokon belül az oda-vissza adatfolyam és az ehhez igazodó szabályozás biztosítható legyen, hamar kiderült, hogy ez az állapot sokáig nem tartható fent. Európa vezető gépgyártói megállapodtak az egységes, 9 pólusú csatlakozókról, valamint a jel- és adatátvitel módjáról, illetve hogy egy olyan univerzális szolgáltatást nyújtsanak, amely nagymértékben segíteni fogja a napi munkafolyamatokat a gazda számára.


5922d0a6efd40625672011.jpg Kép: Hardi - Dorker

Mi az az ISOBUS?

A nemzetközi ISO 11783 szabvány, röviden az ISOBUS egy megoldás, amely egy komplett keretet biztosít a gyártók és szolgáltatók számára, hogy a különböző egységek végre közösen tudják hozzásegíteni a felhasználókat egy jobb hatékonyságú munkavégzéshez.

Az ISOBUS elsődleges célja, hogy általánosítsa és egyszerűsítse traktorok és mezőgazdasági munkaeszközök közötti kommunikációt, miközben teljes kompatibilitást biztosít a különböző mobil rendszerek és irodai szoftverek adat-kezeléséhez is. Használatával lehetővé válik az egyes munkagépek vezérlésének, illetve az azoktól érkező adatok kezelésének központi kezelése, feldolgozása.

A precíziós gazdálkodás során elengedhetetlen, hogy a gazdálkodók is lássák és értsék a gazdálkodás eredményességét, hatékonyságát befolyásoló adatok. Ehhez nyújt segítséget az ISOBUS Task-Controller (ISOBUS TC), amely a munkagép adatok központosított gyűjtésével, területekhez kapcsolásával információval látja el a nagy adatmennyiségeket feldolgozó szakértői rendszereket.


Mi az előnye az ISOBUS rendszernek?

  • 15-20 cm pontosságú ingyenes jelet képez
  • Automata szakaszolás
  • Terület feltérképezés
  • Személyre szabás

Hogyan tudom felkészíteni a traktoromat a HARDI ISOBUS permetezőgépek munkafolyamataira?

A nagyobb teljesítményű, korszerű traktorok eleve ISOBUS-kompatibilisek, saját belső rendszerük, sok esetben már univerzális termináljuk is van. Ha az Ön traktora mégsem lenne ellátva az ISO 11783 szabvány szerinti ISOBUS felszereléssel, semmi baj!

A Dorker Kft. biztosít egy utánszerelő retrofit-készletet, pontosan az adott traktortípushoz testre szabva, a kívánt változatban.

A HARDI NAVIGATOR és a COMMANDER egy virtuális ISOBUS terminállal működtethető. Az ügyfél a NAVIGATOR vagy a COMMANDER berendezések rendelése esetén az olyan intelligens funkciókat, mint az AutoSectionControl szakaszvezérlés közvetlenül a saját ISOBUS termináljáról használhatja, amennyiben ezt a rendszer támogatja.


Mennyi idő a rendszer üzembehelyezése?

2-3 órát vesz igénybe, melyet a szervizes csinál, instrukciókkal ellátva a gépkezelőt.

  • A határvonal felvétele után megvan az adott terület széle
  • A B egyenes határozza meg a gép közepét, amely azt mutatja, hogy hova kell állnia a gépnek (nyomvezetés fül)
  • Automata szakaszolás bekapcsolása -> amikor ráér a területre a szóró keret, akkor automatikusan kikapcsoljon a szórás
  • A munka végeztével lehetőség van a földterület elmentésére

Az összetett permetezési munka megkönnyítésére a jól bevált HARDI JoyStick a NAVIGATOR és a COMMANDER permetezőgépek tartozékaként kerül leszállításra.

Blog

Kiemelt ajánlatunk

Üzenjen nekünk!

Kérdése, véleménye lenne? Itt nyugodtan megírhatja:


Név megadása kötelező!
Email cím megadása kötelező!

Hírlevél


Iratkozz fel hírlevelünkre: