2017. sze. 03

C9206 DEUTZ-FAHR KOMBÁJN ÁTADÁS SEREGÉLYESEN

Seregélyesre is megérkezett az új Deutz-Fahr kombájn

Kombájnátadásokkal telt a május közepe a Dorker Kft.-nél, ugyanis az aratási szezon előtt három helyszínen négy betakarítógépet helyeztek üzembe a Dunántúlon. Júliusi lapszámunkban már beszámoltunk a Magyaratádra érkező Deutz-Fahr kombájnokról, ami után egy nappal a Velencei-tóhoz, Seregélyesre utaztunk, ahol egy újabb betakarítógép állhatott szolgálatba Petrohay György családi gazdaságában.

„Az életem a mezőgazdasággal kezdődött, és azzal is telt. Az első perctől kezdve a szakma, a föld szeretete vezérelt” – kezdte a beszélgetést Petrohay György az új Deutz-Fahr kombájn szélárnyékában, ami mellett további négy zöld traktor is felsorakozott. A gazdálkodó három gyermekének, és öt unokájának adja majd át a gazdaságot, két fia növényorvosnak tanult, nagyobbik már a zöldség üzletágat irányítja, míg a kisebbik egy növényvédő szert forgalmazó cégnél területi képviselő. „Annak idején egy holdon kezdtem el gazdálkodni, pontosabban kertészkedni. Másodvetésű káposztával, újburgonyával foglalkoztam, aztán vásároltam 7 hektár földet, amelyen ugyanezt folytattam. Az árbevételből vettem kárpótlási jegyet, aminek köszönhetően 60 hektárral növelhettem a területemet. Eközben még a szövetkezetben dolgoztam növénytermesztőként és növényvédelmi mérnökként. A szövetkezet 1998-ban fejezte be működését, ami után egyéni vállalkozó lettem” – mesélt a kezdetekről Petrohay György, aki maga is az Agrofórum hűséges olvasója évtizedek óta. Amikor a seregélyesi telephelyen jártunk, a mérlegházba külön kikészítette az újságokat számunkra, hogy megmutathassa, hogyan is gyűjt szakmai információkat a lapból.

Gépvásárlás a helyi adottságoknak megfelelve

A seregélyesi családi gazdaság napjainkban már 660 ha földet művel, és 5 állandó dolgozóval végzi a rendkívül változatos munkát. A területükön ugyanis nemcsak a leggyakoribb növénykultúrákkal találkozhatunk. A 250 ha kukorica, a 120-130 ha napraforgó, a 80 ha repce és a 100 ha kalászos, főleg őszi búza mellett 10 ha-on borsót, 20 ha-on olajlent, 20 ha-on pedig szóját termesztenek. Emellett 5 ha magról vetett vöröshagyma, 1,5 áttelelő vöröshagyma, 2 ha burgonya és 5 ha káposztaféle is van, ráadásul tavaly elkezdték a csemegekukorica termesztését is. „Mint az látható, több lábon állunk. Feladja a leckét ez a sokféle növény, éppen ezért a szakértelem mellett megbízható, jó gépekre is szükségünk van” – fogalmazott a szakember, aki hozzátette, hogy 660 ha-os területük összesen 95 parcellából áll, ami igencsak költségessé és időigényessé teszi a termesztést. A legkisebb föld 0,4 ha, míg a legnagyobb 60,5 ha. A gépek vásárlásakor ezt is figyelembe kell venniük, az új kombájnhoz például ezért nem választottak túl széles vágóasztalt, mindössze egy 6,3 métereset.

Az első Deutz-Fahr traktortól a kombájnig

A seregélyesi gazdaság már 10 éve Deutz-Fahr erőgépekkel dolgozik a földeken, a márkahűség tehát messzire nyúlik vissza. „Egy BASF által szervezett németországi szakmai úton láttam először ezeket a traktorokat a régi kelet-német területen, még a 90-es évek elején. Akkor itthon még nem volt Deutz-Fahr, de kint mindenfelé ilyen gépeket láttam. Úgy gondoltam tehát, hogy ha a német kollégáknak megfelel, akkor én sem csalódhatok, és ez így is lett. Elsőként egy Agrotron traktort vásároltam, ami után szerettem volna egy 100 és egy 70 lóerős gépet is, de akkor az euró árfolyama éppen drasztikusan erősödött, így az előző magyarországi forgalmazó 25%-kal megemelte a gépek árát. Emiatt nem tehettem mást, végül SAME erőgépet vásároltam, de amint lehetett, visszatértem a Deutz-Fahr márkához; egy 230 LE-s, és egy 210 LE-s traktorral bővült a gazdaságunk. Idén pedig vettünk egy 100 LE-s 5105.4 G típust is, így a kombájnnal együtt mostanra teljes a zöld gépparkunk” – tekintett vissza a „Deutz-szerelem” kezdetére a termelő. Mivel az elmúlt 10 év tapasztalata azt mutatta, hogy a Deutz-Fahr gépek megbízhatók, nem volt kérdés, hogy a kombájnt is a Dorker Kft.-től vásárolják. „Apróbb kis hibák minden traktorral vannak, de a Deutz-Fahr motorja, sebváltója, és a nagyobb alkatrészek jól bírják a strapát. Ráadásul rendkívül kedvező a fogyasztásuk, és a műszaki háttérrel is meg vagyok elégedve. A Dorker Kft. szervizesei kitűnően, lelkiismeretesen dolgoznak” – mondta el Petrohay György, akit a választásban még jobban megerősített az, hogy kétszer is járt a horvátországi Zupanjában, ahol a kombájnok készülnek. „Bízom benne, hogy a traktorok mellett a betakarítógépben sem fogok csalódni, és ugyanolyan megbízható lesz, mint az erőgépeink. Korábban egy CLAAS kombájnom volt, azt cseréltük le, és jellemzően ez a márka van jelen a környékünkön. Sokan nem is értették, hogy miért váltottam másikra, de nálam a Deutz-Fahr tényleg bizonyított az elmúlt években. Ezt egyébként látják a gazdatársak is. Egy kolléga ebben az évben vásárolt egy 160 LE-s és egy 100 LE-s gépet a Dorkertől, illetve egy másik helyi termelő is most kezdett Deutz-Fahrral dolgozni”. A májusban megvásárolt Deutz-Fahr C9206 TS kombájn 360 LE-s motorteljesítményével, 6 ládás kivitelével, 6,30 méteres vágóasztalával cikkünk megjelenésekor már be is fejezte első szezonját, amit a repce betakarításával kezdett meg. Ehhez egy repcetoldatot is vásároltak, illetve a kukoricához egy 6 soros, Oros adaptert rendeltek. A már meglévő napraforgó vágóasztalhoz egy átszerelő készlet is rendelkezésre áll, hogy fel lehessen tenni az új gépre, így május közepén már minden adott volt a sikeres aratáshoz.

„A világ legmodernebb gyárában készülnek a Deutz-Fahr traktorok” A magyaratádi kombájnátadáshoz hasonlóan Seregélyesen is jelen is volt a horvátországi, zupanjai gyár képviselője, Rajan Pranjic régióvezető, akit ezúttal a Deutz-Fahr teljesen megújult, Lauingen traktorgyáráról kérdeztem. „A Deutz-Fahr a közelmúltban úgy határozott, teljesen felújítja 1913 óta a németországi, Lauingenben működő traktorgyárát, aminek következtében új gyártósor épült. A 100 millió eurós beruházást hivatalosan május elején adták át, így mostanra a 120 és 440 LE közötti erőgépek a világ legmodernebb traktorgyárában készülnek, ahol a legfejlettebb technológiákat használják. Ez a jövőbe tekintő szemlélet az, amivel a horvátországi gyárat is folyamatosan fejlesztik, hogy a betakarítógépek is mindenben megfeleljenek a kor kihívásainak.”

Gribek Dániel

Agrofórum

Élő facebook bejelentkezés:

0721_dorker_1.jpg

IMG_6189.JPG

0721_dorker_2.jpg

IMG_6190.JPG

IMG_6196.JPG

hírek

Üzenjen nekünk!

Kérdése, véleménye lenne? Itt nyugodtan megírhatja:


Név megadása kötelező!
Email cím megadása kötelező!

Hírlevél


Iratkozz fel hírlevelünkre: